Tags

, , , , , , , , , ,

Deze miniatuur-carrousel werd gebouwd in de periode 1925-1928 door A.J. de Koning en had een grootte van 85 x 43 centimeter.

Fotokaart stoomcarrousel door J.A. Tukker – Eigen verzameling

Het was een kopie van de stoomcarrousel van Antoon Benner (die ook in Gorinchem woonde). De initialen van A.J. de Koning zijn boven de kassa te zien AJK.

De carrousel bestond uit meer dan 700 onderdelen, uit hout gesneden en gegraveerd naar verschillende foto’s die er waren van de carrousel. Het interieur bestond uit een elektrische motor, een orgel, elektrische verlichting. Na de bouw werd met veel oog voor detail de carrousel beschilderd door dhr. Garnier Jr.

Op 27-28-29 november werd de carrousel tentoongesteld in de zaal Gambrinus aan de Appeldijk (waar het latere Roxy Theater kwam). Entree voor de tentoonstelling was 15 cent, voor kinderen slechts 10 cent1. Fotograaf J.A. Tukker maakte deze mooie foto, vermoedelijk tijdens deze kort durende tentoonstelling.

Advertentie tentoonstelling – Nieuwsblad voor Gorinchem en Omstreken 23-11-1928

De originele stoomcarrousel was in 1898 vervaardigd in Gent in de stijl van Lodewijk XV. Dit was ook een flink project, er schijnt drie jaar aan gewerkt te zijn. De kosten waren ook niet mis (er was ook veel ambachtelijk werk nodig, onder andere het houtsnijwerk natuurlijk), die bedroegen F 120.000.
Deze geschiedenis vertelde oud-inwoner mevrouw Benner, de vroegere eigenaresse van de originele carrousel, toen ze het werk van De Koning en Garnier Jr. had bewonderd. Ze was erg onder de indruk en sprak met veel lof over het kunstwerk2.

De hamvraag is natuurlijk: Zou dit miniatuurkunstwerk na een kleine eeuw nog steeds bestaan ???

Decennia later maakte ook een andere Gorcumer, Theo den Uijl, die veel miniatuurkermissen heeft gemaakt, ook nog een model van de stoomcarrousel van Benner.

Linksboven de versie van Den Uijl – ansichtkaart uit eigen verzameling

Bronvermelding
1 Nieuwsblad voor Gorinchem en Omstreken 23-11-1928
2 Nieuwsblad voor Gorinchem en Omstreken 21-09-1928