Assurantiekantoor Vroegh

Het begin, ‘kantoor’ Kalkhaven

Op 1 oktober 1953 was het dan zover. Gijs Vroegh, geboren op 5 mei 1921 in Herwijnen, begint op die dag een eigen verzekeringskantoor. “Kantoor” is een groot woord. Op het adres, Kalkhaven 21 in Gorinchem wordt in het woonhuis van het gezin Vroegh een diepe trapkast uitgeruimd en daar wordt een bureau geplaatst. Gijs begint met een klein aantal klanten die hij heeft overgenomen van zijn werkgever Carel Walraven die een Assurantiebedrijf had op Burgstraat 20 in Gorinchem.

Walraven’s Assurantiebedrijf, op de foto rechts onder zit Gijs Vroegh links aan zijn bureau

Het werk bestaat in die dagen voor een groot gedeelte uit het incasseren van de premie voor de diverse ‘dooienfondsen’ en brandpolissen. Het rayon is groot. Klanten zitten tot in IJsselstein, Papendrecht en Zaltbommel.

Een aantal jaar voor de start van zijn eigen zaak had Gijs het praktijkdiploma boekhouden gehaald

Het vervoer vond plaats per brommer: een stoere Avaros is de eerste aanwinst. De bijbehorende lederen lange jas werd ’s zondags regelmatig in het vet gezet.

Iedere klant werd op een vast tijdstip bezocht. De ene klant eens per maand, de andere eens per week of per veertien dagen.  Veel klanten hebben dan de te betalen premie al klaar liggen, net als het geld voor het ziekenfonds, het gas en de elektriciteit. In de jaren vijftig en zestig kreeg iedereen zijn geld nog in contanten uitgekeerd in het wekelijkse loonzakje.
Bij sommige klanten die niet zo uitgekiend met hun geld waren werd op vrijdagavond (betaaldag) nog wel eens een extra bezoekje afgelegd. Zo werden de premies dan toch op tijd binnen gehaald!

Veel aanloop op kantoor was er die eerste jaren nog niet, maar de klanten en inspecteurs die komen kunnen bijschuiven aan de etenstafel, die toevallig in hetzelfde kamertje staat waar het bureau weggemoffeld is.

Vermelding in telefoonboek (1959)

’s Avonds gaat Gijs er op uit om de klanten advies te geven over hun verzekeringen, niet zelden in gezelschap van een inspecteur van een verzekeringsmaatschappij.

In die eerste jaren heeft het beginnende bedrijf agentschappen van diverse verzekeringsmaatschappijen, die nu allang zijn opgegaan in een groter geheel, zoals De Utrecht en de Groninger Brandwaarborgmaatschappij.

Advertentie uit 1959 met vermelding van agent Gijs Vroegh

Langzaam werd Gijs Vroegh een begrip in Gorinchem.  Niet in de minste plaats omdat hij altijd klaar stond om zijn klanten te helpen waar hij kon en door zijn integriteit. Een eigenschap welke altijd hoog in het vaandel stond van het kantoor. Ook door klanten werd dat gewaardeerd, zoals blijkt uit deze advertentie n.a.v. een schadeafwikkeling.

Advertentie 02-10-1959

Ook bij zijn collega’s was Gijs een graag geziene persoonlijkheid en samen met enkele van hen richtte hij een assurantieclub op om zo tot meer uitwisseling van kennis te komen. Al snel besloot Gijs dat het belangrijk was om georganiseerd te zijn en daarom sloot hij zich aan bij de grootste belangen vereniging voor assurantiebemiddelaars, de N.B.V.A.

De groei, naar de Oosterstraat

In de loop der tijd werd het toch wel erg krap in de trapkast en moest er worden uitgekeken naar een grotere ruimte. Die werd niet ver weg dan ook gevonden in de Oosterstraat, en in juni 1964 verhuisde dan ook het kantoor en het hele gezin Vroegh naar Oosterstraat nummer 8.

Wat een luxe! Vanaf nu had het kantoor de beschikking over een héle kamer. Het bureau kwam nu eindelijk tot zijn recht en er werd een gemakkelijk zitje voor de bezoekers neergezet.

Klanten konden ook op kantoor fatsoenlijk worden ontvangen en van een goed advies worden voorzien bij G. Vroegh Verzekeringen.

Advertentie met nieuwjaarswens 30-12-1966

Zaken gingen voorspoedig en het kantoor bleef maar groeien zodat het nodig was dat er extra mankracht bij kwam. In 1967, drie jaar na de verhuizing naar de Oosterstraat kwam zoonlief, Wil genaamd, het bedrijf versterken, terwijl er ook een assistente, Wil Kozijn, werd aangenomen. Vanaf dat moment werd de naam “Assurantiekantoor Vroegh” ingevoerd.

Oosterstraat 8, Links Gijs Vroegh

Ook Gorinchem werd meegevoerd in de nieuwste ontwikkelingen: langzamerhand kregen steeds meer mensen hun loon op hun bankrekening gestort in plaats van in een loonzakje.

Op een gegeven moment kwam dan ook voor Assurantiekantoor Vroegh het tijdstip om te stoppen met het ophalen van de premies.
Gedurende maanden werden de klanten die nog contant betaalden hiervan op de hoogte gebracht en geholpen met het invullen van de papierwinkel.

Door de tijd die hierdoor beschikbaar kwam er meer aandacht besteed worden aan uitbreiding van de activiteiten en een kon een nog betere service aan de klanten worden verleend.

Volgende stap, kantoor Burgstraat

Door de steeds frequentere bezoeken aan het kantoor adres werd de behuizing in de Oosterstraat halverwege de jaren zeventig wederom te klein. Toen naast het woonhuis van Wil in de Burgstraat dan ook een winkelpand (huisnummer 27) beschikbaar kwam hoefde er niet lang te worden te worden getwijfeld om hier in te trekken.

Inrichting kantoor Burgstraat

De ruimte op de begane grond werd geheel verbouwd. Begin 1976 werd de opening met diverse aanbiedingen uitbundig gevierd.

Visitekaartje - Wil Vroegh, Assurantiekantoor Vroegh
Visitekaartje Wil Vroegh

De Maxima Adviesgroep

Nu er ruimte was om de klanten, die langzaamaan relaties waren gaan heten, op meer professionele manier te ontvangen werd daar druk gebruik van gemaakt. Het werd al gauw een echte verzekeringswinkel, waar iedereen makkelijk even binnen liep. Al snel werd de beschikbare ruimte weer te klein. Omdat steeds meer bewoners in en rond Gorinchem een huis gingen kopen werden de adviezen met hypotheekberekeningen uitgebreid. Net als voor de verzekeringen werd hiervoor een eigen systeem bedacht waardoor een op de wensen van de belangstellenden toegesneden oplossing kon worden aangeboden.

Dit keer werd de oplossing hogerop gevonden: de bovenverdieping, welke tot dan toe bewoond werd, onderging een grondige verbouwing en de zolderverdieping kreeg een bestemming als archiefruimte. Halverwege de jaren tachtig vond de oprichter van het bedrijf, de heer Vroegh sr. het welletjes en ging genieten van een welverdiend pensioen. Na de pensionering van Gijs werd het assurantie- en hypotheekkantoor voortgezet op dezelfde gedreven wijze door zoon Wil. Helaas was het Gijs niet gegund lang plezier te hebben van zijn pensioen: op 2 januari 1989 overleed hij na enige tijd ernstig ziek te zijn geweest.

Maxima.jpg
Maxima Verzekeringen in de Burgstraat

Wil zette de zaak met zijn mensen voort. Steeds meer relaties vroegen of het ook mogelijk was om hun huis te verkopen of een huis voor hen te kopen. In 1992 werd daarom Letitia Blanker aangetrokken om de nieuw opgerichte afdeling makelaardij te gaan runnen. Nadat zij binnen een record tijd haar makelaars opleiding had voltooid werd zij in 1996 als één van de jongste vrouwelijk makelaars in Nederland beëdigd. Dat was wel een felicitatie waard!

Advertentie om Letitia te feliciteren (24-12-1996)

Ook Wil was, net als zijn vader, geïnteresseerd in samenwerking met andere collega’s en hij richt daarom samen met nog 7 andere professionele assurantiebedrijven uit heel Nederland de Maxima-Adviesgroep op.

Vanaf dat moment wordt deze naam dan ook op diverse manieren gebruikt voor het eigen bedrijf: Maxima verzekeringen, Maxima hypotheken, Maxima makelaardij. Natuurlijk kon hij bij het bedenken van die naam niet in de verste verten vermoeden dat door toedoen van niemand minder dan de kroonprins de naamsbekendheid enkele jaren later een wel erg grote vlucht zou nemen.

Door al die jaren heen zijn de namen G. Vroegh, Assurantiekantoor Vroegh en Maxima verbonden geweest met de begrippen betrouwbaarheid, service, deskundigheid en klantvriendelijkheid. Dat was dik vijftig jaar lang het geval.

In 2003 werd bij het 50-jarig jubileum natuurlijk stilgestaan. In de krant van 17-12-2003 stond het volgende stukje afgedrukt:

Helaas …

Inmiddels werkten er 9 toegewijde vakmensen bij Maxima, die gebruik maken van de meest moderne middelen, maar wel nog steeds op dezelfde degelijke manier waarop Gijs Vroegh 50 jaar geleden zijn zaak startte.

Glas in lood raam Maxima in deur, kantoor Burgstraat

Helaas liep alles heel anders dan gepland en overleed Wil Vroegh op 3 januari 2007 in Rotterdam nadat hij op de Tweede Kerstdag 2006 een aneurysma had gehad terwijl hij in de tuin werkte.

Wil Vroegh (2003)

Hiermee kwam ook een einde aan de 54-jarige geschiedenis van het bedrijf van Gijs en Wil Vroegh. De zaak werd uiteindelijk verkocht aan Univé verzekeringen.

Anekdotes

Een aantal anekdotes uit het bedrijf zijn nog opgeschreven door Wil Vroegh bij het 50-jarig jubileum van de zaak.

Iedere maandag ochtend was onze vast route door de binnenstad. Eén van onze klanten was een vrouw van diep in de vijftig, die graag een praatje maakte. Liever gezegd: die nooit kon ophouden. Meestal stond ik een kwartier tot twintig minuten naar allerlei verhalen te luisteren, maar soms was een uur ook gewoon. Zelf kon ik er nauwelijks een woord tussen krijgen. Een eind aan het gesprek maken was altijd weer spitsroeden lopen. Daar kwam bij, dat ze een stopwoordje had, dat ze eens in de drie zinnen gebruikte. Dit was “Tip Top” “Ja meneer Vroegh, dat was TipTop in orde.” “Ik heb dat TipTop geregeld.” “Hij was nooit TipTop gekleed.” Sinds die tijd ben ik allergisch voor alles wat “Tip Top” is !

Op een gegeven tijdstip stopten we met het incasseren van de premies.
Bijna iedereen had inmiddels een bank- of girorekening, waarvan de premie betaald kon worden. Niet iedereen was daar gelukkig mee. Zo kregen we van een klant te horen, dat zij dat “gironeren” maar niets vond. Misschien had ze beter een bankrekening kunnen nemen…

Wil vertelt uit de tijd dat hij nog dagelijks langs de klanten trok om geld op te halen: “ik had iedere dag een vaste route, waardoor ik steeds op ongeveer dezelfde tijd bij de klanten aankwam. zo kwam ik iedere veertien dagen op woensdag bij een omaatje in Arkel. Direct de eerste keer dat ik daar kwam vroeg ze of ik koffie wilde.
Nou,: ja natuurlijk. Bleek dat ze de koffie ’s zaterdags zette en er iedere dag wat water bijgooide. Daarop dan nog wat vette melk met een flink vel. Nadat ik het vel met veel moeite had weggewerkt kwam je als snel bij de drab aan…… Omaatje was zo lief, dat ik nooit heb durven zeggen dat ik het niet zo héél lekker vond en dus heb ik nog jaren vellen geslikt en drap geslurpt”.

Personeel door de tijd heen

Gijs Vroegh
Wil Vroegh
Wil Kozijn
Wilma Vlietstra (per 29-06-1973)
Jopie Bijderwieden
Letitia Blanker
Jan Willem Buijk
Dick Zaal
Ineke de Stigter
Ilse Snoek
Gerrie van Baalen – Vroegh
Jacqueline Arnoldussen
Mea Zwartjes
Debby van der Craats
Ilse Snoek
Niels Dalebout
Henk …
Annet van Horssen – Pelle
Jannie Bor
Ivanka Petra
Annemee …
Kitty Verhoef

Zakje van Maxima Verzekeringen
Pen - Maxima Verzekeringen
Pen Maxima Verzekeringen
Pen - Maxima Verzekeringen
Pen Maxima Verzekeringen
Actie met echte kunst 1991

4 gedachten over “Assurantiekantoor Vroegh”

  1. J.G.Pepping gezegd:

    L.s., Ik heb een poezie album gekregen van Willemtje Lanting uit de buurt van Gieten (drente) van 1921. Achterin staan 2 stukjes van Ineke Vroegh 1 van 15 mei 1945 uit s’Gravenhage gericht aan vrouw Bosch (mogelijk eigen naam Lanting) en 1 van 27 mei 1945 ook van Ineke. Mogelijk was zij evacué. Zou dhr Vroegh hier iets van weten? bij voorbaad dank voor Uw medewerking. J.G.Pepping Marum (gr)

    Like

  2. Ruiterstraat 5 Zaltbommel gezegd:

    Prachtig verhaal. De stichter van de zaak kwam dus uit Herwijnen net als ik. Had er nooit van gehoord . Kantoor in de Brugstraat was ook zeer nabij de RHBS waar ik 6 jaar op zat. Eelco Spronk

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s