Foto’s en informatie van overige medewerkers


Bovenstaande foto is vermoedelijk begin jaren ’50 gemaakt (ome Tony was in 1887 geboren en ging vermoedelijk rond 1952 (vorige foto) met pensioen).


Eén van de ‘vroegere’ medewerkers in het bedrijf was Frederik Antonie Johannes Meijer, geboren op 4 januari 1863. Hij startte in 1889 bij de Vries Robbé en was werkzaam als boorder.



Frederik Antonie Johannes Meijer speelde ook viool in mannenkoor ‘de vrolijke violist’. Op onderstaande foto is het de man met de viool (zover ik weet was dit koor niet gerelateerd aan de Vries Robbé)



In het personeelsblad van de Vries Robbé was steeds ruimte om jubilarissen even in het zonnetje te zetten. Zo ook in april 1954 waar dhr. Middelink 25 jaar in dienst was bij het bedrijf, ook de familie Middelink woonde op Zandvoort (Hendrik Hamelstraat):

Dhr. Middelink was die dag niet de enige die in het zonnetje gezet werd, er waren die dag in totaal 9 werklieden die op 2 april 1954 hun 25-jarig dienstverband vierden bij de Vries Robbé. Zo ook dhr. G. Damen. De familie Damen heeft onder andere in de Burg. Gaarlandtstraat en de Emmastraat gewoond.

Ook dhr. G.H. van Geffen (onder) was een van de jubilarissen die dag, naast het feit dat ze in het zonnetje gezet werden door de directie kreeg ook hij een eervolle vermelding in het personeelsblad.

Jaren later, in 1967, was dhr. van Geffen coauteur van het boekje “Metalen gevels, ramen en deuren“, hij schreef het samen met J. Wieland en J.J. Vos. Dit boek was een ‘vervolg’ op het eerdere boek uit 1952 “Stalen ramen en deuren” dat Wieland ook schreef.




De Tweede Wereldoorlog
Gedurende de Tweede Wereldoorlog zijn natuurlijk veel jonge mannen uit Gorinchem door de bezetter te werk gesteld in Duitsland. Onderstaande foto is een groepsfoto van een flink aantal personeelsleden van de Vries Robbé in Duitsland.
Lees hier meer over het bedrijf gedurende de Tweede Wereldoorlog
Stakingen

Tinus Leemans


Op bovenstaande foto uit 1928 zit bij het boeket Tinus (Martinus Gerrit Hendrik) Leemans, deze foto is ten gelegenheid van zijn pensioen gemaakt. Tienus was geboren op 20 september 1863 en hij was op 14 juni 1882 bij de Vries Robbé in dienst getreden (praktisch vanaf het begin dus). Hij was werkzaam als aftekenaar bij het bedrijf.
Na zijn pensioen heeft Tinus nog jaren lang hand-en-spandiensten verleend aan de familie de Vries Robbé aan het Plantsoen. Als dank voor alle hulp heeft mw. J. de Vries Robbé – de Josselin de Jong een portret van hem gemaakt. Dat portret is nog altijd in bezit van de familie Leemans.
Tinus overleed onverwacht op 25 maart 1946 op 82-jarige leeftijd. Een overlijdens-advertentie werd ook in het personeelsblad geplaatst op 28 maart 1946:








Elly werkte in de centrale als telefoniste, ze was een dochter van Jan, chauffeur van directeur C.T. de Vries Robbe. Er waren 25 buitenlijnen en 420 binnenlijnen. Alle binnenkomende gesprekken moesten doorverbonden worden en de uitgaande gesprekken werden door de telefonistes gebeld en ook weer doorverbonden.

Links onder Nel Doeser, rechts onder Toos Mol. Overige namen zijn me niet bekend.
Anekdote uit die periode: “er was een prikklok, je begon ’s morgens om 8 uur, als je je kaart prikte voor 8 uur was de inkt groen, om 8 uur en later rood. Juffrouw De Kok belde je daarover op en als het te vaak gebeurde werd er loon ingehouden.”

Namen: Lenny van Dam, Petra, Heiltje Sterrenburg, Ank, Annemarie, Nel Luyendijk
Fida van Drenth, Adrie Baas.
Fida was begonnen bij de afdeling Inkoop Algemeen onder chef Ad Eskes, zoon van fotograaf Stephan Eskes. Adrie en Nel werkten bij de afdeling archief, de rest op de afdeling inkoop algemeen.
Afdeling Correspondentie
De afdeling correspondentie heeft grotendeels uit dames bestaan, dat maakt onderstaande reüniefoto wel duidelijk. Diverse oud collega’s kwamen in Gorinchem samen en gingen ook samen op de foto. Niet iedereen was er, een aantal konden niet, een aantal reageerden niet, en een aantal waren zelfs al overleden.
Ze waren allemaal in de periode 1949 – 1976 werkzaam bij de Vries Robbé heb ik begrepen. Om de foto wat groter te bekijken kun je erop klikken.


- 21 – mevr. Verver-Muller
- 57 – volgens mij is dat mevrouw van Kapel uit de ABC straat
Ook tijdens het werk werd zo nu en dan een fotootje genomen op de afdeling, hier een serie foto’s van de correspondentie-afdeling. Foto’s heb ik via To Schrijver – Tukker mogen inscannen.

Op bovenstaande foto staan 13 collega’s van de afdeling correspondentie. Onder andere To Tukker, Riet v/d Giessen, Janny v/d Giessen en Roos (achternaam niet bekend) staan op deze foto. De foto is genomen aan de Arkelsedijk voor de fabriek, het borstbeeld dat voor A.A.C. de Vries Robbé gemaakt was valt rechts net buiten beeld.

Dit was een dagelijks beeld, in de middagpauze, of aan het eind van de werkdag verlieten de werknemers de fabriek. Deze foto is vermoedelijk van rond 1928, aangezien het kantoor nog gebouwd lijkt te worden en de ambachtsschool er nog niet staat (1932), deze foto heb ik van Nel Uijtendaal ontvangen.
Teunis Hage

Bovenstaand artikel gedateerd 14 juli 1938 beschrijft het 25-jarig jubileum als werknemer van de Vries Robbé van Teunis Hage (hij was de vader van Theus Hage, die later bij Jan Worm werkte) die in de Rombout Hoogerbeetsstraat in de Lingewijk woonde. Hij ontving een gouden horloge met inscriptie. Teunis overleed in 1952, toen was hij al geruime tijd ziek. Zoals in onderstaand artikel te lezen is moest hij al begin jaren ’40 stoppen met werken.

Het horloge wat hij als geschenk ontvangen heeft zou gedoneerd zijn aan de Historische Vereniging Oud-Gorcum en zich daar in de collectie moeten bevinden.
Een foto van Teunis Hage met zijn vrouw Elisabeth Hage – van der Velden is op mijn Flickr pagina te vinden via deze link: https://flic.kr/p/Zpsbom
Dhr. J. Phielix


Personeelsactiviteiten
Voetbal
Op vrijdag 20 augustus 1954 was de finale tussen twee voetbalteams van de Vries Robbé. Fabriek I tegen Fabriek II.

Fabriek II won uiteindelijk de wedstrijd met 4-2. Hier een foto van de twee teams die op die zomeravond tegenover elkaar stonden.

Theo van den Dool linksboven en Manus van Stenis 5e vanaf links op de achterste rij.
Voorste rij, middenin Kees van den Dool en uiterst rechts Spiros Tsaldaris. De overige namen zijn (nog) niet bekend.
Kegelen
Kegelclub “Acht om de Lange”
“Acht om de Lange” was een personeelskegelclub van De Vries Robbé, aangevuld met wat leden van buiten het bedrijf. Op deze foto uit 1928 zijn leden van de club te zien bij een prijzenkast met de letters A.O.D.L.. De beker links zou zich in de collectie van historische vereniging Oud-Gorcum moeten bevinden (bron: Oud-Gorcum varia 059, een donatie van dhr. L. van Andel). Deze beker heeft het volgende opschrift: “2e prijs A.O.D.L. 1927 Aangeboden door Café Cambrinus“.

In de collectie van Oud-Gorcum moet ook nog een medaille van “Acht om de Lange” aanwezig zijn, geschonken door A. van Wagensveld (bron Oud-Gorcum varia 060).
Op bovenstaande foto van A.O.D.L. staan de volgende personen:
Staand: J.C. (Jan Cornelis) Wildschut (geb. 1907, constructietekenaar), Jochems, H. Hijmans, de Grunt, J. van Genderen, A. (Arie) Gelderblom (geb. 1905, winkelbediende), Jongbloed, van Steenderen, L. Kamphof.
Zittend: Th. Bloemen, S. (Stefanus) van Haarlem (geb. 1904, constructietekenaar), F. v.d. Bergh, P.L. (Paulus Lambertus) Slenters (geb. 1905, fabrieksarbeider)

Bron: onbekend
Kegelclub “Alle Negen”

Fanfare
Op 15 maart 1919 is de fanfare van de Vries Robbé opgericht. Bij de oprichting, op 15 maart 1919, notuleerde de heer A. Kuipers. In de vergadering werd het bestuur ook gekozen:
- J. Kints, President
- C. Verheul, Penningmeester
- A. Kortenoever, 1e secretaris
- H. Mik, 2e secretaris
- H. Niesthoven, Bibliothecaris
Tevens werd besloten de eerstvolgende maandag te starten met de repetitie. Na een periode van oefenen zijn een aantal concerten gegeven. Welke concerten precies is me niet bekend, in 1922 zijn in ieder geval Leerdam en Sliedrecht aangedaan.
Op 24 juli 1922 gaf de vereniging een eerste volksconcert, natuurlijk op Zandvoort, de toen nog verse woonwijk (Lingewijk) nabij de Vries Robbé fabrieken.


Bovenstaande foto is gemaakt na afloop van een concours in Deil. De fanfare won daar de eerste prijs in de afdeling ‘uitmuntendheid’ met 308 punten. Achter de heren een bord met het verzoek ” Stilte tijdens de uitvoering der nummers





Mannenkoor Tavenu
Op onderstaande foto is het mannenkoor Tavenu (Ter Aangename Verpozing En Nuttige Uitspanning) te zien. De foto is vermoedelijk op een concours in Deil gemaakt.
Op de achterste rij:
F. Mik, G. van Hees, J. Schenau, P. Weverling, vaandeldrager D. Luthart, A. Benders, A. de Zeeuw, W. ter Wal, J. Rosier, P. van Driel
Middelste rij:
Onbekend, L. Goedel, M. Raseel, H. de Groot, B. van Bergen, A. van Hertum, H. Jongbloed, M. Exalto, A. Kant, J. van der Zouwen, M. Krielaart.
Onderste rij:
Jo Vreeswijk, H. van Mourik, W. Valke, K. Boon (dirigent), G. Krielaart, A. den Adel, Ch. Teuling, A. van Heijst.

Deze foto stond afgedrukt in het maandblad “Onze Bedrijven” in november 1963, onderstaande foto is duidelijker, daar is echter een stukje van afgesneden.

Cabaret
Tijdens de bezetting waren er toch nog mogelijkheden om te lachen, zoals onderstaand programma laat zien van een cabaret-avond op zaterdag 30 oktober 1943. Een vol programma met wel 25 acts.
De avond had een pakkende titel “De zon gaat weer schijnen!“. De laatste act is een samenzang van het lied “Ik hou van Holland”. Daar spreekt duidelijk het verlangen naar vrijheid in uit.

Toneelvereniging “Kunst Na Arbeid”


Tafeltennisvereniging De Vries Robbé
Op 8 november 1947 werd de personeels-tafeltennis-vereniging “De Vries Robbé” opgericht. Na een langdurig bestaan van 27 jaar, kon de vereniging geen gebruik meer maken van de door het toenmalige bedrijf “De Vries Robbé” beschikbaar gestelde tafeltennis-lokaliteit en werd de jaarlijkse subsidie stopgezet. Daar zij de enige tafeltennisvereniging in Gorinchem was, werd op 3 september 1974 besloten deze vereniging te liquideren en een open tafeltennisvereniging op te richten.
Zo is de huidige vereniging ontstaan, waarvan de officiële naam luidt: “Tafeltennisclub TTC Gorkum”


De bedrijfsschool
De Vries Robbe leidde intern jongens op om snel inzetbaar te worden binnen het bedrijf (en natuurlijk tegen beperkte kosten), op onderstaande foto de lichting uit 1967. 25 jongens die werden opgeleid tot constructiewerker, tekenaar of ramenmaker.

Lees hier meer over de bedrijfsschool
Gepensioneerd
Ook voor de gepensioneerde garde werd zo nu en dan nog wat geregeld. Zo werd op 8 augustus 1938 een rondleiding georganiseerd door de Vries Robbé voor gepensioneerd personeel. De rondleiding van ongeveer 2 uur werd door de heren van Meijeren en de Wit gegeven.
De groep (gemiddelde leeftijd was 71 jaar) ging ook nog even op de foto voor het gebouw van De Vries Robbé aan de W. de Vries Robbéweg poseert de groep heren. De 4e man van rechts (met schipperspet) is de heer Toon de Grunt die woonde aan de Bornsteeg. Overige namen zijn niet bekend.



Voorop rechts Dirk Snoek