Een terugblik op de Tweede Wereldoorlog

In 1946 blikte men in het personeelsblad van de Vries Robbe terug op de oorlog via een vijftal pagina’s met illustraties van de situatie in 1944. Hier een overzicht van de tekeningen die in 1946 in het blad gepubliceerd werden.

“Twee jaar geleden. Dolle Dinsdag 5 september ’44”, een tekening uit het personeelsblad van de Vries Robbé. De geruchten van een aankomende verlossing van de bezetter waren sterk in het land. De Belgen waren al grotendeels bevrijd en de geallieerden wonnen steeds meer terrein.

Deze pagina sierde de achterzijde van het personeelsblad ‘de Vries Robbé-nieuws’ op 5 september 1946.De Vries Robbé nieuws - 5 september 1946 - Twee jaar geleden - Dolle Dinsdag 5 september '44

“Twee jaar geleden. Spitten”, nogmaals een tekening uit het personeelsblad van de Vries Robbé. Veel mannen werden in de Tweede Wereldoorlog te werk gesteld door de Duitsers.
Deze pagina sierde de achterzijde van het personeelsblad ‘de Vries Robbé-nieuws’ op 16 oktober 1946.De Vries Robbé nieuws - 10 oktober 1946 - Twee jaar geleden - Spitten.jpg

“Twee jaar geleden.Luchtalarm”, nogmaals een tekening uit het personeelsblad van de Vries Robbé. Een blik op het leven in de oorlog twee jaar eerder.

Deze pagina sierde de achterzijde van het personeelsblad ‘de Vries Robbé-nieuws’ op 14 november 1946.
De Vries Robbé nieuws - 14 november 1946 - Twee jaar geleden - luchtalarm

“Twee jaar geleden, Stroop! Dagindeeling van een wachtgelder.”, deze pagina sierde de achterzijde van het personeelsblad ‘de Vries Robbé-nieuws’ op 5 december 1946.

Er werd teruggeblikt op de zware tijden in de Tweede Wereldoorlog. Op deze tekening van W.Mol zien we veel producten van de VR terug die ook op de andere tekening uit deze serie tekeningen staan, zoals het onder andere het evacuatiekarretje. De Vries Robbé nieuws - 5 december 1946 - Twee jaar geleden - Stroop

“Twee jaar geleden, ons fabricageprogramma”, deze pagina sierde de achterzijde van het personeelsblad ‘de Vries Robbé-nieuws’ op 19 december 1946. We zien hier producten die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog door de Vries Robbé geproduceerd werden.De Vries Robbé nieuws - december 1946 - Twee jaar geleden - Produkten

Evacuatiekarretje WO2 Vries Robbe

Evacuatiekarretje geproduceerd bij De Vries Robbe in de Tweede Wereldoorlog

de kookgenerator (noodkacheltje) - Kaaspakhuis Arkel - Vries Robbe WO2.jpg

Kookgenerator zoals ook op het fabricageprogramma te zien is, tijdens de Tweede Wereldoorlog geproduceerd door de Vries Robbe. Kaaspakhuis Arkel. Foto Appie de With.

Alle tekeningen werden door Wim Mol vervaardigd.