Van ons werk was een terugkerende rubriek in het informatieblad voor het personeel waarin verslag uitgebracht werd over projecten die liepen of waren afgerond. Op deze pagina worden verschillende afbeeldingen getoond van werken die De Vries Robbé & Co. hebben uitgevoerd.
Projecten
Koepelgevangenis Haarlem (1901)

Wilhelminamijn Limburg (1909)

Gashouder gasfabriek Gorinchem (omstreeks 1920)

Koepelkerk Arkel (1922)


Op 25 juni 1921 was er brand in de koepelkerk in Arkel. De oorzaak was kortsluiting na herstelwerkzaamheden aan het dak. De Vries Robbe mocht een nieuwe dakconstructie maken. Op 29 oktober 1922 vond de 1e dienst in de herstelde koepelkerk plaats

Gashouder, Assen (1924)

Jan Boxma bij de ingebruikname van de nieuwe gashouder op de gasfabriek in Assen. Deze foto is gemaakt ter gelegenheid van de nieuwe gashouder (op de achtergrond) op de gasfabriek te Assen. Zittend rechtsvoor, met de lichtkleurige pet, Jan Boxma. Hij was stoker op de gasfabriek.
Op de gashouder staat de maker: De Vries Robbé & Co constructie werkplaatsen uit Gorinchem.
Gashouder van gasfabriek te Gorinchem
Naast alle projecten over de hele wereld werden er ook in de thuisstad, Gorinchem, verschillende projecten uitgevoerd. Onder andere een nieuwe gashouder bij de gasfabriek van de stad.

Bouw van een boortoren te Gorinchem (1927)
Director: unknown | Year: 1927 | Production Company: BPM – Bataafsche Petroleum Maatschappij | Film from the collection of EYE (Amsterdam)
“Corporate film in which the firm De Vries Robbé shows that a giant 25-metre-high derrick can be assembled within twelve hours. The film shows step by step how the workers of the company erect the giant rig from a tangle of steel beams. The footage was shot on 16, 17 and 18 May, 1927, at the premises of De Vries Robbé in Gorinchem.”
Plaatsen van lampen in een lichtmast in het Olympisch Stadion te Amsterdam (1928)

Uitbreiding staatsmijn Maurits, Geleen (1929)

Brug over het Julianakanaal bij Roosteren (jaartal onbekend)

Staalconstructie zwavelzuurfabriek Geleen (1930)

Het stalen geraamte van de eerste zwavelzuurfabriek bij het stikstofbindingsbedrijf (SBB) in Geleen. Het constructiewerk van het toren- en kamergebouw werd gemaakt door de firma de Jong uit Vlaardingen en de Vries Robbé uit Gorinchem. Foto is gedateerd 21-02-1930. Bovenop de constructie hangt een vlag met “De Vries Robbé Gorinchem” (Historisch Centrum Limburg)
Constructie Philipsfabrieken in Leuven (1929-1931)


Kantoor G.E.B., Rotterdam (1931)

Oranje Nassau-mijn, Heerlen (1931)
Prefab constructie was ook begin jaren ’30 van de 20e eeuw al een feit. Een mooi voorbeeld hiervan was een hoofdkantoor voor de Oranje Nassau-mijn te Heerlen. Ontworpen door de architect Dirk Roosenburg . Het pand bestaat nog en is sinds 1999 een Rijksmonument (nr. 512784 )


Ambachtsschool, W. de Vries Robbeweg Gorinchem (1932)
De architect was ir. D. Roosenburg die ook de ontwerper was van het kantoor van de Vries Robbé. De bouw werd gegund aan het Gorkumse aannemersbedrijf H.K. Sterkenburg terwijl de Vries Robbé de leverantie van het constructiewerk kreeg gegund.


Watertoren Poelepantje nabij Paramaribo (1933)

Watertoren Poelepantje t.b.v. waterleiding Parimaribo, in 1933 in gebruik genomen. Ook hier een bord op het werk met “De Vries Robbe N.V. Gorinchem”

Bouw van het City Theater in Amsterdam (1935)


Vijfentwintig jaar later, in 1961, wordt in het maandblad “Onze Bedrijven” nog eens kort teruggekeken (met gepaste trots) op dit bouwwerk in Amsterdam. Het nieuwe theater in Gorinchem ‘De Nieuwe Doelen’ is dan recentelijk geopend.

Hefbrug over de Gouwe bij Waddinxveen (1936)


De brug in Boskoop is rond 1935 gebouwd door de Vries Robbé & Co. De Gouwe werd in die tijd verbreed en er moesten daarom ook nieuwe bruggen komen over de rivier. Deze brug is 9 meter breed, de doorvaartbreedte is 25 meter. Als de brug dicht is, is er een ruimte van 2,5 meter tussen het water en de brug. De hefbrug kan 35 meter omhoog getrokken worden door de betonnen tegengewichten in de beide pijlers. Deze brug is een Rijksmonument (nummer 512076).
Voor de hef functionaliteit zijn ook staaldraadkabels van staaldraadkabelfabriek J.C. den Haan uit Gorinchem gebruikt. Op 10 oktober 2019 komt deze brug in het nieuws, omdat de constructie onveilig blijkt te zijn geworden, zie onder andere het artkikel via deze link.
Gashouder, Breda (jaren ’30)


Tribune van Xerxes, Schiebeek (jaren ’30)

Rijks Verzekeringsbank Amsterdam (1937-1939)
De Rijks Verzekerings Bank (RVB) is in 1937-1939 gebouwd door architect Dirk Roosenburg als hoofdkantoor van de RVB. Het staalskelet is gebouwd door De Vries Robbé & Co. Het totale gewicht van de constructie bedroeg 2.000 ton en bestond uit ongeveer 55.000 onderdelen. Er waren zo’n 200 vrachtwagenritten nodig om alle onderdelen vanaf Gorinchem aan te leveren. Foto’s en informatie via Het geheugen van plan Zuid.



Twentsche Bank, Heerlen (1941)

Stadsbrug, Kampen (1946)

Herstel van de Stadsbrug van Kampen in 1946 welke tijdens de Tweede Wereldoorlog beschadigd was

Stalen reactorhal, kerncentrale Petten (1957)
De Vries Robbe was hoofdaannemer voor de stalen reactorhal van de eerste Nederlandse kerncentrale in Petten, dit wordt vermeld in onderstaand bulletin van de ANP.

De nieuwe gashouder in de “Lage Weide” te Utrecht (1954)
In oktober 1952 kreeg de Vries Robbé opdracht de opdracht dezegashouder te bouwen. en in 1954 stond hij er dan, aan de Rijksweg Amsterdam-Utrecht.

Totale hoogte 73 meter en een diameter van 40 meter. Aan de buitenzijde 6 rondgaande bordessen (op 12, 24, 36, 48, 57 en 66 meter). De inhoud van deze houder was zo’n 70.000 m3.




Vliegtuighal met deuren voor Fokker (1954)
De Vries Robbé is vlak na de oorlog (1946/1947) gestart met de productie van de opvouwbare hangardeuren. Op Schiphol werden hangars B, D, 5 (“Croydon”) en 6 (“Le Bourget”) onder andere voorzien van deuren van de Vries Robbé. Dit waren ook de eerste electrisch bedienbare hangardeuren. De eerste geplaatste deuren op Schiphol waren forse jongens. Ze waren zo’n 48 meter breed en 9 meter hoog, elke deur bestond uit ongeveer 20 aan elkaar afgehangen deurvleugels.
Leuk om te weten is ook dat de VR in augustus 1947 met haar medewerkers (‘een goede honderd’ gingen mee) die op één of andere manier aan de productie meegewerkt hadden van de hangardeuren een excursie organiseerde om het eindresultaat op Schiphol te bekijken.
In 1954 had de Vries Robbé nog zo’n klus, een vliegtuighal voor Fokker. Een grote staalconstructie afgesloten met twee deurstellen van 40×9 meter.
Gashouder gasfabriek Gorinchem (1957)
In mei 1957 werd een nieuwe gashouder opgeleverd op het terrein van de gasfabriek van Gorinchem, de thuishaven van de Vries Robbe. Met de bouw van de nieuwe gashouder was reeds in juli 1956 gestart. Dit was niet het eerste werk op het terrein van de gasfabriek, in 1883 had de Vries Robbe ook al de dakconstructie van het ‘apparatengebouw’ van de gasfabriek mogen maken. Destijds was dat een van de eerste dakconstructies die de Vries Robbe had gemaakt. Onder zijn een aantal foto’s van de gashouder te zien. Voor de fundering zijn zo’n 130 Arkelpalen (van Betondak) gebruikt. De fundering was in november van dat jaar gereed en op 15 november startte de bouw van de houder zelf.



De gashouder had een diameter van 30 meter, een omtrek van 100 meter. De kuip was 10 meter hoog (daar hangt ook de klok), het uitgeschoven deel was nog eens 10 meter hoog, dus het gevaarte was zo’n 20 meter hoog. De inhoud was 12.000 m3 in uitgeschoven toestand.


Gerbrandytoren (Zendmast Lopik ~1958)
“Op hoog niveau”, een bedrijfsfilm van de Vries Robbé. Commentaar E. Jans. Camera en montage: C. Seijen ten Hoorn.
Onder, bouw van radiotorens bij de Gerbrandytoren (195 m.)

De Nieuwe Doelen (1959)

Merwedebrug, Gorinchem (1959-1961)
24 april 1959, het allereerste deel van de Merwedebrug verlaat de werkplaatsen van de Vries Robbé. Dat deel woog 54 ton.
Op deze foto wordt een ander deel, een middenstuk, op een drijvende bok getakeld om vervolgens via de Lingehaven de Merwede op te worden gevaren naar de eindbestemming waar de brug zal worden gebouwd. Er werd gestart aan de zuidelijke kant, de Sleeuwijkse oever.
Dit ‘deeltje’ op de foto weegt 62 ton. Mooi staaltje werk, niet ? Aan de overkant van de Linge zijn de constructiewerkplaatsen aan de Arkelsedijk te zien.

De Merwedebrug bepaalt decennia lang het uitzicht van Gorinchem over de Merwede, inmiddels is de iconische vorm met twee bogen ook veel gebruikt voor beeldmerken van bedrijven, altijd verbonden met Gorinchem.
Lange Brug, Gorinchem (1960)
Op de achtergrond is de Kriekenmarkt te zien. Blijkbaar was het transport te groot voor de Brug van Ceelen. Foto 1960 (Regionaal Archief Gorinchem).

Van Gend en Loos, Stationsweg Gorinchem (1962/1963)
Uitbreiding van de loods (deze was gebouwd in 1894) van van Gend & Loos aan de Stationsweg in 1962/1962 door de Vries Robbe (gek genoeg werd de bouw wel door het VR bedrijf uit Eindhoven verzorgd). Er werd een aanbouw van 30 x 8,5 geplaatst.


Boortoren Scheemderzwaag (1968)

Bovenstaande foto is een transport op een aantal vrachtwagens van een boortoren van type “A” op 20 december 1968 bij de Vries Robbe fabriek (Merwede). Deze werd op 21 december afgeleverd in Scheemderzwaag (Gr) welke in opdracht van de Nederlandse Aardolie Maatschappij was ontwikkeld door de Vries Robbé.
Onbekend transport (april 1968)
Op onderstaande foto vaart een sleepboot (Linge?) door de Kerkhofsluis in Gorinchem, op de achtergrond is de Handelskade te zien. Op het bovenste object staat 26920 kg. geschreven. Zo te zien liggen er twee gelijke stalen objecten op. Er hangt ook reclame op “De Vries Robbé Staalconstructies”, zo was het merk ook gelijk goed zichtbaar.

Van Rappardhal, Gorinchem (1969)
Deze sporthal aan de Wijnkoperstraat werd op 29 januari 1970 geopend. Hij kreeg als naam “Van Rappardhal’. Bij de opening hield van Rappard een toespraak voor de zo’n 600 aanwezigen.
De bouw werd gedaan door N.V. Sporthal, een combinatie van hoofdzakelijk Gorcumse ondernemingen, waar de Vries Robbé ook onderdeel van uitmaakte. De eerste paal werd in maart 1969 geslagen.

HEMA, Arkelstraat Gorinchem (1969)

Bovenstaande foto laat het staalskelet zien van het HEMA (Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam) pand in de Arkelstraat gedurende de bouw in 1969. Het staalskelet is door de Vries Robbé gebouwd. De planning was initieel om in april 1969 te openen, maar de bouw liep door het winterse weer wat vertraging op. De opening vond uiteindelijk plaats op 4 juli 1969. Rechts onderin is nog een stukje van een busje van de firma Sommer te herkennen dat staat geparkeerd.
Onder een foto d.d. 26 februari 1969. Bouw van De Spaarbank in de Arkelstraat. Eind januari was de Vries Robbé gestart met het monteren van het staalskelet. De VR leverde ook de stalen ramen en VR-dochter Betondak leverde de vloer- en dakplaten voor het pand.

In de jaren 1972 tot 1974 had De Vries Robbé de bovenste verdieping van de Bondsspaarbank gehuurd. De afdeling Public Relations was hier toen gevestigd.
Spoorhefbrug ‘Grotebrug’ Dordrecht (1969 – 1970)
De Vries Robbé kreeg opdracht om een nieuwe spoorbrug te bouwen over de Oude Maas bij Dordrecht. Het ontwerp zag er zo uit. Hier is de nieuwe brug ingetekend:



De nieuwe spoorhefbrug werd op 27 mei 1970 geplaatst en verving een voorgaande brug uit 1872 over de Oude Maas. Op onderstaande wordt de brug via water aangevoerd, natuurlijk met een groot bord van de Vries Robbé.



De brug, met de bijnaam ‘De Vlinder’ is in september 1993 door Smit Tak afgebroken en vervangen door een bredere en hogere brug.
Jaarbeurzen
In maart 1939 vond in Utrecht de 40e editie van de Jaarbeurs plaats, hier had de Vries Robbé ook stands met daarin een expositie van hun producten, de staalconstructies, stalen ramen en deuren en natuurlijk radiatoren. Hier een foto die een impressie geeft van die stand op de Jaarbeurs uit dat jaar:

Een jaar later, in maart 1940 vond in Utrecht dus de 41e editie van de Jaarbeurs plaats, hier had de Vries Robbé natuurlijk ook een plekje. De oorlogsdreiging was aanwezig en ook duidelijk zichtbaar op de beurs, op deze foto zie je onder andere een gedeelte van een gezinsschuilplaats. Op de achtergrond hangt ook nog een mooie luchtfoto van het fabrieksterrein van de Vries Robbé.

Onder de geëxposeerde artikelen in 1940 waren ook gasdichte- en scherfvrije deuren. De stand was ingericht door de architecten Merkelbach en Karsten die later ook het voorterrein bij Fabriek I zouden herinrichten.

Stand de Vries Robbé Jaarbeurs Utrecht 1946
Op bovenstaande foto is de stand te zien van de Jaarbeurs in 1946. De Vries Robbé exposeerde in het hoofdgebouw van de beurs, vrijwel aan het begin van het linker pad en had stands 28, 32 en 36. Grootte was ongeveer 5×20 meter. Het grootste deel werd ingenomen door de afdelingen Staalconstructies en Stalen Ramen.Deze zijn op bovenstaande foto duidelijk te zien. Van de staalconstructies zijn foto’s gepresenteerd, maar de producten van de afdeling Stalen Ramen domineerden de stand overduidelijk.

Op de foto onder is de stand van de Vries Robbé & Co. te zien op de Jaarbeurs in het jaar 1954. Er was weer met zorg aan de presentatie van het bedrijf gewerkt. Diverse maquettes waren te zien, waaronder een olietank, een boortoren en de gashouder die nabij Utrecht geplaatst was. Verder was er een deel van een staalconstructie geplaatst en waren er verschillende grote foto’s te zien van staalconstructies die de VR had afgeleverd.
De Vries Robbé kreeg n.a.v. deze stand een compliment van onder andere dhr. Jaap Bakema (de architect van Ahoy in Rotterdam) dat de stand na alles wat ze op de beurs gezien hadden een verfrissing was!


Overige foto’s

Onderdelen voor een rollenschaar (we zien op de foto’s boven de spanbalk van 23 meter lang en 23 ton wegend) zijn net per spoor aangekomen op station Gorinchem en op transport geladen om naar de fabriekshal voor de machinale bewerking te worden getransporteerd. De producent (Wagner) zorgde voor de montage van het gevaarte op locatie bij de Vries Robbe in de fabriek. Foto 1968.