Tags

, ,

In mei 2021 kreeg ik een telefoontje van een medewerker van de Spreekkamer van de Stad. Ze waren gestart met een nieuw project ‘de passie van’ waarin ze verzamelaars uit Gorinchem de ruimte willen geven iets van hun verzameling te laten zien aan de inwoners van onze stad. In de Openbare Bibliotheek aan de Groenmarkt zou een vitrine geplaatst worden waarin ik wat van mijn spullen mocht plaatsen. Dit zou er dan een maand lang te zien zijn. Hoe ze bij mij terecht kwamen? Rob Kreszner, oud directeur van het Gorcums Museum had de Spreekkamer getipt om eens met mij contact te zoeken. Rob heeft namelijk een tijdje geleden al eens een kijkje genomen bij ons thuis.

Op Facebook en Flickr deel ik vaak al spullen uit mijn verzameling, maar het is ook erg leuk om dat een keer in het echt te kunnen doen. Toch net even anders. Ook voor de mensen die geïnteresseerd zijn in de (recente) geschiedenis van de stad. Ik moest dus even nadenken wat ik zou willen laten zien, welk thema ik zou kiezen. Natuurlijk ben ik veel bezig met De Vries Robbé, aangezien dat een groot bedrijf was, zijn er nog best wel wat sporen te vinden. Daar heb ik niet voor gekozen. Ik heb ook relatief veel spullen van Jan Worm, firma Van Mill en van Monster N.V., daar kon ik wel wat van verzamelen om dat te tonen.

Zo gezegd zo gedaan. Bij elkaar heb ik een kleine 60 items gevonden die daar wel getoond konden worden. Die heb ik verzameld in twee dozen (dat paste makkelijk, er was nogal wat papierwerk bij dat niet veel ruimte innam). Een paar dagen later kwam Sabine, een medewerker van de Spreekkamer, de dozen ophalen om ze in de bibliotheek een plekje te geven.

Op donderdag 3 juni is de vitrine door het team van de Spreekkamer van de Stad ingericht. Er was geen plek voor alle spullen die ik had meegegeven. Ik heb genoeg spullen om nog een keertje wat te tonen 😁.

De vitrine staat nu opgesteld naast het centrale trappenhuis, rechts naast de hoofdbalie van de bieb op de begane grond. Er staat geen bordje bij met tekst en toelichting, het valt ook niet erg op. Dus als je er bent zou je er zo voorbij kunnen lopen als je niet weet dat het er staat.

Ingerichte vitrine met een deel van mijn verzameling

De bovenste plank is gevuld met spullen van Monster, midden Van Mill en onderin Jan Worm. Omdat ik verder geen bijschriften heb kunnen maken heb ik wel twee QR codes met een link naar mijn site geprint, die kunnen mensen dan in ieder geval gebruiken om wat meer te lezen over Jan Worm en Van Mill (over Monster heb ik nog geen stukje geschreven). Hopelijk lukt het om ook nog een leuk artikeltje in de krant te plaatsen vanuit de Spreekkamer.

Plank met Monster spullen
Plank met Van Mill spullen
Plank met Jan Worm spullen

Ik wil de Spreekkamer van de Stad bedanken voor de hulp en mogelijkheid om dit te kunnen doen, uiteraard ook alle mensen die me geholpen hebben om alles door de jaren heen te verzamelen. Erg fijn dat dit allemaal bewaard gebleven is en niet in de prullenbak beland is.

Wil je ook een kijkje nemen? Kom dan langs tijdens openingstijden bij de bibliotheek. Adres: Groenmarkt 1 in Gorinchem. De actuele openingstijden zijn op de website van de bibliotheek te vinden.

Barry van Baalen, 06-06-2021